0
AnitaBelkowska 4 maja 2022 22:28
Kraje o gorącym klimacie są znane ze swoich gorących, pikantnych kuchni, A Tajlandia może być krajem najbardziej znanym z pikantnych potraw. Jedzenie pikantnych potraw ma Cię ochłodzić w upalne dni, ponieważ Chilli sprawia, że się pocisz, a papryczki chilli są dobre dla zdrowia, ponieważ są pełne witaminy C. Chilli różnych typów i ich odmian (świeże, suszone, smażone, mielone) są niezbędnym warunkiem tajskich posiłków. Jeśli poradzisz sobie z upałem, sprawdź niektóre z najbardziej pikantnych tajskich potraw z tych wspaniałych miejsc.

Kua Kling
Kua Kling to klasyczne wytrawne danie curry pochodzące z południa Tajlandii przyrządzane ze smażonego mięsa, zwykle mielonej wieprzowiny, z pastą curry z dużej ilości Chilli, soli i różnych przypraw. Upewnij się, że masz pod ręką dzbanek z wodą przed włożeniem do tego naczynia. Podobnie jak wiele restauracji w południowej Tajlandii, Khua Kling PAK Sod (Prasanmit) (Bib Gourmand) specjalizuje się w kuchni południowej Tajlandii i serwuje to aromatyczne danie ze świeżymi warzywami (PAK sod), aby uspokoić podniebienia. Poszerzaj wiedzę na https://berich.eu/

Adres: Khua Kling PAK Sod (Prasanmit) (Bib Gourmand)
21/32 Sukhumvit Soi 23, Bangkok
Tel: 02-259-5189

Gaeng Som
Innym potentnie gorącym daniem z południowej Tajlandii jest gaeng SOM (żółte curry), powszechnie nazywane gaeng leung. Gaeng som to pikantna i kwaśna zupa curry przyrządzana z ryb, zwykle "pla Sam lee" (czarne paski) i pędów bambusa lub kokosa. Ta Ostro pikantna zupa jest podawana z kurkumą, czosnkiem, szalotką i sokiem z limonki. Przetestuj swój próg ciepła, zamawiając gorącą, obfitą porcję gaeng lueng w Krua Apsorn.

Adres: Krua Apsorn (Bib Gourmand)
59 Soi Sukhumvit 8, Bangkok (Sukhumvit)
Tel: 02-253 5556


Kuay Tiew Mu Tom Yum
Połącz słynną Tajlandzką pikantną zupę, tom yum, z Guay Tiew (makaronem ryżowym) - podstawą tajskiego jedzenia ulicznego, a otrzymasz niesamowicie pyszne danie, które jest idealnym połączeniem słodkiego, słonego, kwaśnego i przyprawowego. Dodaj mieloną wieprzowinę i prażone orzeszki ziemne, a otrzymasz danie z makaronem pękające z tak wielkim smakiem, że można je popić tylko drugą porcją.

Adres: Guay Tiew Mu Rung Rueang (Bib Gourmand)
10/3 Sukhumvit Soi 26, Bangkok
Tel: 02-258-6746

Pad Prik King
Pad Prik King to kolejne popularne suche curry smażone na mieszance, które uzyskuje swój bogaty ciemnoczerwony kolor z gorących czerwonych Chilli, które tworzą podstawę gęstej pasty. Wymieszaj w garści chrupiącej długiej zielonej fasoli, a otrzymasz świetne uzupełnienie tego słodkiego, ostrego i słonego dania, które jest dostępne w większości tajskich restauracji. Obudź swoje kubki smakowe z porcją tego dania, które z pewnością sprawi, że złamiesz pot.

Adres: Baan Suriyasai (Surawong) (Płyta Michelin)
174 Surawongse Road, Bangkok
Tel: 02-237-8889

Som Tum
Jeśli jesteś w Tajlandii i nie próbowałeś słynnej na całym świecie zielonej sałatki z papai lub Som Tum, Twoja podróż jest niekompletna. To orzeźwiające danie jest ucieleśnieniem wszystkich smaków kuchni tajskiej, a im bardziej pikantne, tym lepiej smakuje! Idealny dodatek do lepkiego ryżu i tajskiego grillowanego kurczaka, trudno nie być uzależnionym od tej pikantnej gorącej sałatki, pięknie wbita w tradycyjny moździerz i tłuczek dla przyjemności.

Adres: Baan Somtum (Sathorn) (Bib Gourmand)
9/1 Soi Pramuan, Si Wiang Road, Bangkok
Tel: 02-630-3486

Gaeng Tai Pla
Innym Super pikantnym daniem curry z południowej Tajlandii jest Gaeng Tai Pla-pikantna, ostra, gorąca gęsta zupa przyrządzana ze sfermentowanych wnętrzności ryb (marynowany pęcherz rybny), warzyw oraz asortymentu świeżych i suchych ziół i przypraw do gotowania. Ta tradycyjna potrawa pochodzi z początku XIX wieku i została opracowana przez lokalne społeczności rybackie jako sposób na wykorzystanie flaków rybnych. Jeśli czujesz się żądny przygód, Poczuj kilka łyżek tej ognistej smakowitości!

Dodaj Komentarz